Skiudstyr til børn – Købe eller leje

posted in: Gode råd til skirejsen | 0

Mange hjemmesider og bureauer anbefaler at leje skiudstyret frem for at købe det. Dette er da også helt korrekt, hvis man er førstegangs skiløber og lige skal se ferieformen an. Muligheden for at bytte ski og støvler på stedet, hvis det ikke passer er blot endnu en fordel ved at leje.

Men I skal ikke mange gange af sted, før det faktisk er billigere at købe – også selvom børn vokser hurtigt ud af støvlerne og skiene kun holder et par sæsoner. Efter udstyret er blevet for småt kan det relativt nemt sælges (enten her på siden link eller på eksempelvis dba.dk). Er det mindre søskende, kusiner eller anden familie bliver fordelen ved køb endnu større.

Stadium er en af de forretninger i Danmark med mest skiudstyr til børn. Priser for et par ski med bindinger begynder ved ca. 700 kr. (2014 priser) og støvler for 600 kr.
Som forældre fristes man til at købe lidt for stort, så støvlerne holder en ekstra sæson. Dette er forståeligt, men pas på fristelsen. Det er OK med et halv nummer, men alt for lange ski og for store støvler er direkte skadeligt for børnenes læring læring og udvikling og direkte føre til dårlige oplevelser.

Der er således både fordele og ulemper ved enten at købe eller leje. Husk dog, at i skoleferierne er der stor efterspørgsel på udstyret, hvorfor valgfriheden begrænses og enkelte størrelser bliver ”udsolgte”, så bestil udstyret på forhånd hvis du kan. Flere steder (bla. Branäs i Sverige), styr udstyret klar i hytten, hvis der er bestilt på forhånd.

I det følgende har vi kort beskrevet, hvad du bør være opmærksom på ved ski, støvler, stave og hjelm.


Skiene

Ski til børn er generelt en kortere og ”blødere” udgave af voksnes ski. Korte og bløde ski er nemmere at dreje og lære på og desuden er de lettere, så barnet selv kan bære dem. Efterhånden er alle ski af Carving typen, ligesom også børneski fås som twintip og hvad de nu ellers skal kunne.

Som med alle andre ski, bør du tage hensyn til barnets vægt, evner og aggressivitet, når skitype og længde vælges. Udlejningsbutikkerne på rejsemålene er altid behjælpelige og også sportsforretninger med store skiafdelinger har dygtigt personale.

Længden på skiene afhænger som skrevet af mange faktorer som evner og aggressivitet. En almindelig Carvingski skal være et sted mellem den øverste del af skulderen og øjenhøjde.

Skistøvlerne
Hvad enten I vælger at leje eller købe skistøvler, skal du altid få hjælp fra butikkens personale. Det kan være svært at få feedback fra mindre børn. Personalet (specielt på skisportstederne) er vant til at måle og vurdere den korrekte størrelse. Alternativt kan man (oftes), tage inder sålen ud af støvlen og måle om fod og størrelse passer sammen. I støvlen skal der være nok plads til at tæerne kan løfte og bevæge sig, men ikke større end at støvlen samtidig giver masser af støtte omkring anklen.

Skibindingerne
De fleste ski sælges som pakker inklusive bindinger. Husk dog at tjekke at bindingen er af god kvalitet i et kendt mærke og at indstillingen går lavt nok ned, så den matcher barnets vægt.
Skistave til børn
De fleste børn bruger ikke stave, indtil de har lært det mest grundlæggende.. Stavene kan nemlig være distraherende og komme i vejen – både på pisten, men i ligeså høj grad i liftene. Mere erfarne og ældre børn kan (men ikke skal) have stave.

Skihjelm
Det bør være en selvfølgelig at alle børn (og voksne naturligvis) bærer en hjelm. Mange steder tilbydes børn gratis liftkort, hvis barnet har hjelm. Sørg for, at den sidder tæt og må blokerer syn eller hørelse. På en kold dag er en hjelm også uundværlig – for både børn og voksne.

 

Leave a Reply